2012. február archívum

Valamilyen értelemben mind azok vagyunk, hiszen nap mint nap túléljük magát az életet. Mégis most azokról ejtenék néhány szót akik nap mint nap helyt állnak és minden erkölcsi, faji, hit, és társadalmi megkülönböztetés nélkül mentik meg a rászorulókat.

Mindenhol ott vannak segítik a mentők, rendőrök, polgárőrök, katasztrófavédelem munkáját. Gyakorlatilag nem igazán láttam olyan média hírt, ahol egy esetleges balesetnél, vagy mentésnél ne lennének ott. Sőt! Ha jobban belegondolok találkozhatunk velük akkor is, ha darázsfészket kell semlegesíteni, vagy éppen macska mászott a fára, vagy a motorháztetőbe, mikor a jég veszélyesen himbálózik az ereszről, viharok után a tetőkön, villanypóznákon, beszakadt tó jegén, épületek kiürítésénél, kocsiból való kimenekítésnél. Vagyis szinte minden helyzetben.  Ők az általam nagyon tisztelt Tűzoltók. A nevük ne tévesszen meg, ahogy már említettem nem csak akkor jönnek mikor tűz van. Ők a baj szinte minden formájánál ott vannak és életeket mentenek.

Azon gondolkodtam, hogy milyen elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy gyakorlatilag maguk elé helyezve másokat, esetenként az életükkel játszva mentsenek meg minket? Mi az ami mozgatja őket? Hisz ez nem egy olyan szakma amit agyon fizetnének, és nap mint nap szörnyűségekkel van tele. Talán a tudat, egy hálás tekintett azoktól akiket megmentettek? Vagy már gyerekkorukban eldöntötték, hogy tűzoltók lesznek, és nem katona? Ők valóban a közt szolgálják, és nem valami himi-humi vidám vasárnapos látszat tevékenységű emberek. Eszembe jutott, hogy vajon őket ki segíti, ki támogatja? Persze, tudom, hogy vannak érdekvédelmi képviseletek, és egyéb hasznos “követségek”. De a hírek nem arról számolnak be, hogy nagyon megbecsülnék hőseinket. Biztos vannak bizonyos juttatások is, de igazán érdekel, hogy mivel is hálálják meg nekik odafentről a nem mindennapi tevékenységüket. Átszaladt kusza gondolataim közt mi lenne, ha nem lennének? Nagy gáz az egyszer biztos.

A téma egyébként azért ütött szöget a fejemben, mert a hírek, a tegnapi nappal mutatták be a Lánglovagok 2011-es legjobb fotóit. A további felvételeket a Lánglovagok hivatalos oldalán tekinthetitek meg.  A nyertes kép önmagáért beszél, remélem így megértitek, hogy miért is feszegettem ennyire ezt a témát:Paul Tamás tű. ftőrm. (Fővárosi tűzoltóság):Tűz miatt emelőkosárral csecsemőt mentettek a VII. kerületben –

Szerencsére hőseinknek humoruk is van, így a különdíjat egy olyan alkotás nyerte, ahol éppen egy halacskás kismedencében gyakorolják a vegyvédelmi eljárás egy igen fontos mozzanatát:) http://www.langlovagok.hu/kepek/2011/irimiaslaszlo/110922_szegedversenybacsmegye/eredeti/110922_szegedversenybacsmegye_06.jpg

Felesleges tovább ragoznom a szót, örülök, hogy léteznek hősök, de leginkább annak, hogy hús-vér emberekről van szó, akik a mindennapjainkban igen aktívan végzik a munkájukat. Köszönet érte!

 

 

Mindig eljön az a pillanat mikor az ember fia, de leginkább lánya valami újat álmodott meg a lakást illetően. Jobb esetben kigondolja, megtervezi, megveszi, és gyönyörködik. Esetleg, egy kiadós szex után felvezeti élete párjának, hogy unja a régi csillárt,és a karnis sem tetszik.

Na de mi a helyzet akkor mikor az ötlet adott, de egyedülálló látens szőke Nőként tengeti valaki a napjait? Álmaim mellé egy csepp kreativitást, és néhány jó barátot is tartalmazott a listám. Az utóbbi kellék igen fontos, mert egy melegszendvics parti fejében igen lelkesen tudnak segíteni akár a festésben, vagy a szőnyeg / padlószőnyeg leterítésben, és a Nők számára felfoghatatlan lapra szerelt szekrények, bútorok összeszerelésében.  Minek ide szaki? Sokkal jobb időtöltés, és igen jól szórakoztunk. Elhitetitek, tapasztalatból beszélek. Pár éve a költözésemkor  a hely, és az elgondolás maga volt a tökély, de pénz hiányában a minimalista stílussal kezdtem az újjá születést.  A falak színét gondolatban tudtam, de mikor a festék kiválasztásához került a sor belebonyolódtam. Az a rengeteg szín, és azok árnyalata… Kértem a barátnőmet jöjjön el velem kiválasztani azt a színt amit egymagamban nem unok meg túl hamar. Az üzletben beadtuk, hogy színtévesztő vagyok, és Kri  segít nekem kiválasztani a tökéletest:) Gondolhatjátok, mikor a lehetetlen színek megannyi variációját nézegettem úgy mintha értenék hozzá. A festés jó buli volt hárman- négyen, néha többen, de mindig voltunk a lakásban.A vacsit és az italokat a káosz közepette stílusosan tálaltam. Ki a lépcsőn, más a földön talált helyett a kajálás idejére. Később vettük csak észre, hogy a radiátorok mögött kimaradt a festés, de az már ott, és úgy maradt.  Még mindig mosolygok rajta, mikor észreveszem A bútoroknál jól körbe néztem, hogy mit, és honnan. A képzeleteimből nem engedtem, a pénztárcám pedig nem volt túl kompromisszum képes, így maradt a net.  Aukció figyelő lettem. Jó dolog. Amit valaki megun, azt felteszi, és amennyiben kell neked már viheted is. Az eredeti ár töredékéért lehet tied a kiszemelt tárgyak halmaza. Viszonylag hamar kipipálhattam, a festést, padlószőnyeget,és a bútorokat.

Ültem a lakásban, és hiányzott még valami. A lényem. Valami ami a stílusomat adja vissza annak aki belép a szobába. Következett a boltok százainak látogatása. Egy gondom volt ezekkel. Szintén nem a pénztárcámhoz mérten árulták a dolgaikat. Menekültem vissza a nethez tárgyakat, kiegészítőket és ötleteket merítve. A kreatív hobbi boltokat, és a kiárusításokat sem vetettem meg. Több órát mojoltam, mire saját kezűleg megalkottam a díszítéseket. Szalagok, kövek, ragasztható színes kütyük, gyertyák, festhető cserepek, és még ki tudja mennyi mindent vettem, és ötleteltem mire kész lett. Végre olyan amilyet megálmodtam, negyed annyi pénzből.

Nagyságrendileg három évig imádtam a lakást, mikor egy nap arra ébredtem, hogy meguntam… Egy régi szekrényt elcseréltünk, a díszpárnákra új huzat került, függönyt lecseréltem, a régit elajándékoztam, és néhány plusz kiegészítő került a szabad polcokra. A lelkem ismét boldog, hogy meddig? Ki tudja… majd míg egy reggel arra ébredek, hogy nem tetszik a fal színe:)

Ez a bejegyzés a TeszVesz blogger versenyén indul:
www.teszvesz.hu/bloggerverseny
Jelentkezz Te is!