Elmúlt az év, petárdák fényei, robbanásai késztetik csodálkozásra a népet. Boldogok és mosolygósak vagyunk, ünnepeljük az új évet, míg megkönnyebbülten hagyjuk magunk mögött a 2011-et.  Ünneplésünk lehet szolid, vagy őrült buli, a köztük húzódó variánsok száma végtelen, mindenki megtalálja a magának valót. A döbbenet akkor ül ki az arcokra, mikor magunkhoz, és hazatérve nem találjuk házi kedvenceinket. Kutyusok százai bolyonganak megtépázva, összezavarodva, fogalmuk sem lévén arról merre is van a gazdi, és a biztosan hazavezető út. A szerencsésebbeket a szociálisan érzékeny állatbarátok visszaszolgáltatják gazdijukhoz, másokat befogadnak, némelyeket befognak, viszont sokan soha nem kerülnek haza. Elütik, elaltatják, vagy valakik játékszerévé válva kínlódva várják a megváltó halált. Kedves Tudatos Állattartók, ez bizony a keserű igazság, kár is szépíteni. Döbbenet számomra, hogy újév első napjain mennyien keresik elcsatangolt kedvenceiket. Akik igyekeztek ezt megelőzni, azoknak a jó szerencse hazajuttathatja kedvencét, a többiek meg csak reménykedhetnek, hogy talán, egyszer….. Aztán mégsem.  Mikor ezen elkezdtem agyalni kiült az arcomra a döbbenet, Összegezném mire is jutottam.

TUDJUK, hogy minden szilveszterkor petárdáznak.

TUDJUK, hogy az  állatok félnek ettől.

Mégis nyugodt szívvel hagyják meg a kedves gazdák azt a lehetőséget, hogy a kis kedvenc kiszabadulva szaladjon amerre lát. Másnap jön a sírás rívás, hogy nincs meg, elveszett. Akkor most ezzel a lendülettel felhívom a tisztelt kutyatulajdonosok figyelmét, hogy ezért nagy részben felelősek vagytok! Tisztelet a szabályerősítő egységeknek! Ha lenne annyi bennetek, hogy egy bilétát csináltassatok, és egy ócska nyakörv segítségével a kutyák nyakába akasszátok, már nagyobb az esélye annak, hogy egy jólelkű visszajuttatja jogos gazdájához. B variánsként a chip is megoldás, mert a menhelyeken megnézik annak lehetőségét, hátha bepittyeg az árleolvasó. A szobakutyákkal nincs nagy gond, a lakásban elvan, de ha mégsem, mert bosszúálló, így kényszerként maradhat a fürdőszoba, ott túl nagy kárt nem okozhat, könnyebben is tisztítható, mint a nappali, vagy háló. Aki a lelki békéjére hivatkozik, hogy bezárva legyen a kutyi, az csak gondoljon bele, hogy inkább egy kisebb trauma, mint egy kocsikerék a nyak tájékán. Nagytestűek esetében egy vastagabb lánc is sokat segít, Mi bezárjuk őt a helyére, és eszébe sincs a biztos menedékből elszökni. Végső megoldásként akik tehetik kutyapanzióban biztosíthatnak nekik lehetőséget az óév búcsúztatására, bandázva a többi kutyával. Nos remélem tanultok eme kis posztból, és jövőre kevesebb üzenetet kapunk a következő címmel: SEGÍTSETEK, ELVESZETT!

Akinek sajnálatos módon mégis elveszett kedvence annak összeállítottam egy listát, hol is keresheti a kis szerencsétlent:

Magyarországi Állatmenhelyek listája

Egy hozzászólás ehhez “Kutyadolog”

  • Odin írta:

    Mától minden könnyebb lett, szilveszterkor amelyik cigánygyereket meglátom, hogy petárdát készül bedobni az udvaromba, berángatom, szárvágóval megrövidítem egy fejhossznyival és ráfogom, hogy betört. Na jó, ez túlzás, de itt vidéken nincsenek kutyapanziók és olyan nagytestű kutyát amelyik az 364 napján szabadon van (udvaron belül), azt egy napra nem fog tudni senki megkötni, nem is akar. Egyébként semmi bajom nem lenne a petárdákkal, tűzijátékokkal, ha az emberek normális körülmények közt használnák és nem a másik bosszantására.

Hózzászólás írása